قاووت کرمان؛ یک خوراکی خوشمزه و یک مکمل قوی! در خصوص قاووت کرمان چه می دانید؟
به گزارش وبلاگ انجمن ها، قاووت، قاویت، قوتو، قووَت، قوَد، و چندین نام دیگر برای یک نوع پودر خوراکی معروف و محبوب در خاورمیانه به خصوص شهر عزیز کشورمان کرمان است.

این پودر خوراکی که به نوعی باید آن را شیرینی حساب کرد، با ترکیب مواد مختلف در انواع متفاوتی فراوری می گردد و به طبع طعم های متفاوتی دارد.این شیرینی تاریخچه ای دور و درازه هشتصد ساله دارد و در تاریخ کرمان بارها و بارها از آن گفته شده است. شیرینی های محلی زیاد مثل قووتو وجود دارند که از محبوبیت زیادی در ایران برخورداند. از آنها می توانیم به کماچ سهن، حلوا جوز و … اشاره کنیم.
در این مقاله قرار است بیشتر با این شیرینی محلی آشنا شویم. پیشنهاد می کنیم تا انتها این مقاله با ما همراه باشید.
در خصوص قاووت کرمان چه می دانید؟
قاووت یک واژه ترکی است. در انواع مختلف آن از موادی همانند نخود، نارگیل، شکر، پسته و بسیاری از موارد دیگر می توان استفاده کرد. یکی از معروف ترین و کامل ترین انواع قاووت در استان کرمان فراوری می گردد که در زبان محلی کرمان به آن قووِتو گفته می گردد.
قاووت قهوه ای رنگ است و معمولاً شامل قهوه، تخم خرفه، خشخاش، جو، سیاه دانه، هل یا هل سبز، موردانه، کنجد، بذر کاهو و تخم آفتابگردان می باشد و می توان به عنوان مواد اصلی آن استفاده کرد.
اول مواد را تمیز می کنیم بعد با آب می شوریم تا خاک و سنگ آن تمیز گردد و پس از خشک شدن جداگانه مواد را برشته می کنیم و سپس تمام مواد را با شکر مخلوط می کنیم و در نهایت آسیاب می گردد.
قاووت پسته؛ شیرینی محلی در کرمان.بسیاری از اهالی استان کرمان معمولاً روزانه از قاووت استفاده می نمایند. گاهی نیز آن را در چایی و یا شیر می ریزند و از آن به عنوان انرژی زا یاد می نمایند و به آن لقب مکمل قوی در بین شیرینی های محلی می دهند. در ادامه به طرز تهیه و خواص آن می پردازند.
قاووت و خواص آن چیست؟
کامل ترین نوع قاووت کرمان، قاووت 40 گیاه یا همان قووتو است که بسیار مقوی و مفید است و طبعی گرم دارد. در کرمان معمولا روزانه چند قاشق از قووتو را به همین صورت پودری مصرف می نمایند اما امروزه کمتر شناخته یا استفاده می گردد.
بعضی نیز آن را در آب جوش یا حتی سرد می ریزند و استفاده می نمایند. البته می توان آن را با شیر یا چایی نیز صرف کرد.
مزایا و خواص قاووت کرمان
قاووت به واسطه موادی که در تهیه آن دخیل هستند، مزایای بسیار زیادی دارد. بعضی از این مزایا را به اختصار در این قسمت به شما توضیح می دهیم.
- طبع قاووت به خاطر مغزیجات آن گرم است و سردی بدن را درمان می نماید.
- قاووت کرمان سرشار از چربی های طبیعی و اسیدهای چرب است.
- مقادیر قابل توجهی آنتی اکسیدان و ترکیبات ضروری نیز در قاووت وجود دارند و باعث مفید بودن زیاد این پودر خوراکی می گردد.
- با مصرف قاووت مقدار زیادی مواد معدنی هم جذب بدن می گردد. بعلاوه ویتامین های A، B، D و… نیز در قاووت وجود دارد.
- قاووت بازسازی سلول های بدن را سریع تر میکند. پس از اتمام بیماری و در دوران نقاهت، برترین خوراکی برای بازیابی انرژی از دست رفته قاووت است.
- قاووت برای درمان کم خونی هم مفید است و آرامش زاست. قاووت در طعم های مختلفی تهیه می گردد.
طرز تهیه قاووت در خانه؛ سریع و ساده
نکته مهم: مقدار مواد را برای 10 تا 11 کیلو قاووت برای شما در نظر گرفتیم. البته که شما می توانید با توجه به نسبت ها، به مقدار دلخواه خودتان مواد را تهیه کنید و آن را درست کنید. شکر هم باید به مقدار نصف کل مواد مورد مصرف باشد.
قاووت انواع و اقسام مختلفی دارد و به این نوع قاووت که می خواهیم آموزش دهیم، به اصطلاح قاووت 40 گیاه می گویند. قاووت پسته، قاووت بادام، قاووت نارگیلی و نخودچی از انواع دیگر قاووت هستند که موادشون در حد 2 تا 4 ماده شامل مغزیجات و غیره است.
قاووت و سوهان؛ از شیرینی های محلی ایرانی
همانطور که در بالاتر گفته شد، قاووت نوعی از شیرینی های محلی کشورعزیزمان است. همانطور که الان برای شما یکی از دستور های تهیه قاووت را می گذاریم، شما می توانید با رفتن به آرشیو بلاگ وبلاگ انجمن ها فود مقاله لازم برای طرز تهیه سوهان را نیز بخوانید و با درست کردن آن در کنار قاووت میز مجالس خود را شیرین تر کنید!
اما اگر به هر دلیلی قادر به درست کردن شیرینی های مورد علاقه خود در خانه نبودید، نگران نباشید! زیرا می توانید آنها را درب خانه خود تحویل بگیرید. کافی است برای پیدا کردن شیرینی مد نظر خود از سرویس های سفارش انلاین شیرینی بهره ببرید و لذت ببرید. به همین راحتی!
ارزش غذایی بالای این پودجر مقوی را دست کم نگیرید!جدول ارزش غذایی قاووت
برای ورزشکاران و کسانی که به سلامیت خود اهمیت می دهند، آگاهی از مزان کالری غذایی که میل می نمایند بسیار حائز اهمیت است. در جدول زیر مقدار کالری هر 100 گرم قاووت و زمان مور احتیاج برای آماده سازی آن در خانه را برایتان ذکر نموده ایم.
مقدار کالری در هر 100 گرم | 573 کیلو کالری در 100 گرم |
زمان آماده سازی | یک الی دو ساعت |
زمان لازم برای پخت | به مقداری که نسوزد حدود ده دقیقه هر دانه |
تعداد نفرات/کیلو | برای 10 تا 20 کیلو درست کردن کافیست. |
مواد لازم برای درست کردن قاووت
مواد مورد احتیاج | مقدار لازم |
تخم آفتاب گردان | یک کیلو |
بذر کتان | 250 گرم |
جو | یک کیلو |
نخودچی | یک کیلو |
کنجد | نیم کیلو |
دانه خشخاش | نیم کیلو |
تخم خرفه | نیم کیلو |
تخم کاهو | سه قاشق غذا خوری |
سیاه دانه | سه قاشق غذا خوری |
تخم گشنیز | 200 گرم |
هل سبز و سیاه | هر کدام 50 گرم |
بادام | نیم کیلو |
دانه قهوه | 250 گرم |
شکر | نصف کل مواد |
طرز تهیه قاووت خانگی؛ مرحله به مرحله
- پوست چوبی بادام ها رو بشکنید. اگر پوست ندارد، خود بادام را پاک کنید و بقیه مواد رو جداگانه کاملا تمیز پاک کنید و با آب بشویید.
- بعد از شستن، آن ها را زیر آفتاب پهن کنید تا خشک شوند. ترجیحا جایی بگذارید که خاک بر روی مواد ننشیند.
- مواد را با هم ترکیب نکنید و باید جدا جدا آن ها را پهن کنید تا خشک شوند. زمانی که مطمئن شدید که هیچ رطوبتی ندارند، جداگانه هر کدام را در ماهیتابه تفت بدهید تا برشته شوند.
- برشته کردن مثل تفت دادن بدون روغن، باید روی شعله خیلی کم دانه های خشک شده را تند و تند هم بزنید تا بوی برشته شدن آن ها بلند شوند.
- باید حواستان باشد که یک وقت دانه ها نسوزند چون تلخ می شوند و مزه بدی به ترکیب ما می دهند. دقت کنید که هل سیاه و هل سبز احتیاجی به شسته شدن و برشته کردن ندارند. نخودچی را نشویید فقط برشته کنید.
نکته نهایی اما مهم!
اما در آخر مواد رو باهم ترکیب کنید و آسیاب کنید. اگر از آسیاب های بزرگ عطاری ها استفاده می کنید نتیجه بهتری می گیرید چون این آسیاب ها، پوست هل ها و تخمه ها رو جدا می گیرد. اگر از آسیاب خانگی استفاده می کنید، مغز تخمه آفتابگردان خریداری کنید و پوست هل سیاه را بگیرید و بعد به مخلوط کن اضافه کنید. هل سیاه را در هاون یا آسیا یک دور بریزید و بکوبید تا پوستش باز گردد، دانه های داخل آن را در بیاورید و پوستش را که لازم ندارید دور بریزید. همه مواد به صورت آسیاب شده ترکیب می شوند و در آخر تبدیل به قاووت می گردد.
در نظر داشته باشید که طرز تهیه های مختلفی هست که ما اینجا فقط یکی از آنها را برای شما توضیح دادیم. امیدواریم از آن لذت ببرید و خود و خانواده را با این ترکیب جادویی مقوی و سالم کنید! نوش جان.
اگر تجربه یا نظری در رابطه با قاووت کرمان دارید، حتما با ما در میان بگذارید. از همراهی شما متشکریم.
منبع: اسنپ فود