توافق غنی و عبدالله احتمال جنگ داخلی را از بین برد

به گزارش وبلاگ انجمن ها، خبرنگاران، گروه بین الملل- عبدالحمید بیاتی: خاتمه پس از کش و قوس های زیاد با توافق اشرف غنی و عبدالله عبدالله دولت فراگیر افغانستان تشکیل شد. اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان و عبدالله عبدالله رقیب انتخاباتی اش، دیروز یکشنبه پس از ماه ها اختلاف بر سر نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال 2019، امروز خاتمه موافقتنامه سیاسی را برای تشکیل حکومت فراگیر امضا می نمایند و به این ترتیب به تمام دعواهای پسا انتخاباتی نقطه سرانجام گذاشته شد.

توافق غنی و عبدالله احتمال جنگ داخلی را از بین برد

مهم ترین بند این توافقنامه سیاسی ایجاد مقام ریاست شورای عالی مصالحه ملی برای رهبری فرایند صلح افغانستان است. بر اساس توافق جدید، غنی حاضر می شود این سمت را به عبدالله عبدالله واگذار کند و اجازه دهد عبدالله از قصر سپیدار این شورا را مدیریت کند.

بنا بر آخرین نسخه توافق سیاسی، شورای عالی مصالحه ملی، پنج معاون خواهد داشت که در کنار دو معاون تیم ثبات و همگرایی، سه نفر دیگر در مشورت با ریاست جمهوری برگزیده خواهند شد.

شورای عالی مصالحه ملی دارای مجمع عمومی و کمیته رهبری خواهد بود. تصمیم ها در شورا با اکثریت آرا و با در نظر دریافت مصالح ملی کشور گرفته می شود؛ این مصوبات، نهایی خواهد بود و اجرایی کردن آن الزامی است.

بند دیگر این توافقنامه اعلام می نماید که مدیریت هیأت مذاکره نماینده صلح افغانستان نیز به ریاست شورا جوابگو است. عبدالله عبدالله بر اساس این توافق توانسته است تشریفات و بودجه مستقل برای شورای عالی مصالحه تأمین کند.

علاوه بر موارد ذکر شده، دو طرف همچنین بر سر مشارکت در حکومت جدید به رهبری اشرف غنی توافق کرده اند.

محمد شفیق همدم مشاور ریاست جمهوری افغانستان و از مشاور پیشین ناتو در افغانستان و استاد دانشگاه مریلند آمریکا در تبادل نظر با وبلاگ انجمن ها در مورد توافق اخیر اشرف غنی و عبدالله عبدالله گفت: ائتلاف آقای غنی و آقای عبدالله بعد از تنش های طولانی یک خبر نیک است. توافق میان این دو رهبر می تواند بحران سیاسی افغانستان را کاهش داده و حکومت را بر اولویت های چون مبارزه با بیماری کرونا، شروع مذاکرات بین الافغانی و ترمیم روابط افغانستان با منطقه و دنیا مبذول دارد.

وی اضافه نمود: توافقنامه که در دسترس مردم قرارگرفته نشان دهنده تقسیم مساوی قدرت است، اما این توافقنامه فاقد یک تضمین معتبر حقوقی و سیاسی برای تطبیق آن است. ضمناً اهداف معین که حکومت جدید برای به دست آوردن آن کار کند و یک مکانیزم حساب دهی و جوابگویی میان دو جناح تفاهم نماینده نیز در این توافقنامه وجود ندارد که این موارد در درازمدت می تواند باعث تنش ها شود. اما اکنون این توافقنامه قابل قبول هر دو تیم است و مهم تر اینکه باعث برطرف دو حکومت موازی شد.

مشاور پیشین ناتو در افغانستان در ادامه یادآور شد: ایجاد حکومت ائتلافی برای بار دوم نه تنها فرایند انتخابات افغانستان را خدشه دار ساخت، بلکه باعث نارضایتی های یک عده از حامیان هر دو تیم نیز شده است. اما با تمام چالش هایش فضای دموکراسی در افغانستان باعث این شد که بدون خشونت ها و از راستا مذاکرات هردو نامزد توانستند روی یک حکومت توافق نمایند.

وی در ادامه تأکید کرد: من پیشتر نیز در تبادل نظر با وبلاگ انجمن ها تشکیل دولت ائتلافی را پیش بینی کرده بودم. ایجاد حکومت ائتلافی خواهش مردم نه بلکه یک نیازمندی مبرم بود.

مشاور ریاست جمهوری افغانستان در ادامه اضافه نمود: باوجود که این حکومت نمی تواند به تمام بحران جاری کشور سرانجام بدهد اما با امضای توافق نامه میان آقای غنی و آقای عبدالله تشویش یک جنگ داخلی از بین رفت. از این رو من محتاطانه خوش بین این شرایط هستم و آرزو می کنم که حکومت جدید بتواند روی اولویت مردم افغانستان و جامعه دنیای که سرانجام بخشیدن جنگ و برگشت صلح است تمرکز کرده، اعتماد مردم و دنیا را جلب کرده و به فاصله ای که به اثر بحران پسا انتخابات میان مردم و حکومت به وجود آمده بود، را کاهش دهند.

استاد دانشگاه مریلند آمریکا در سرانجام گفت: یادآور می شوم که سرنوشت افغانستان فقط و فقط منحصر به پیروزی فرایند مذاکرات صلح و سرانجام جنگ است. بدون دست یافتن به یک صلح دائمی هر نوع پیشرفت دیگر در هر عرصه که باشد شنماینده و برگشت پذیر است.

منبع: خبرگزاری مهر

به "توافق غنی و عبدالله احتمال جنگ داخلی را از بین برد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توافق غنی و عبدالله احتمال جنگ داخلی را از بین برد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید