چرا آمار کرونا در دنیا مشکوک است؟
به گزارش وبلاگ انجمن ها، بعضی از مردم دنیا این روزها عادت نموده اند تا با مرور اطلاعات روزانه مربوط به شیوع ویروس کرونا در میان آمار افراد مبتلا، بستری شده، تحت مراقبت ویژه و جانباخته دنبال نور امیدی برای مهار بیماری کووید 19 بگردند ولی حداقل بنا بر 10 دلیل این داده ها ناقص و غیرقابل اعتماد هستند.
خبرگزاری بلومبرگ با انتشار دیدگاهی به قلم کتی اونیل، ریاضی دان و نویسنده کتاب سلاح های تخریبی ریاضی، این دلایل را این گونه شرح داده است:
1- آمار منتشر شده در خصوص تعداد افراد آلوده به ویروس کرونا تقریبا بی معنی است. چون تنها تعداد مبتلایانی را نشان می دهد که مورد آزمایش قرار گرفته اند و اصطلاحا تست کرونا داده اند. اما هنوز امکان انجام تست های کافی و متناسب با جمعیت کشورها در هیچ کجای دنیا جز ایسلند وجود ندارد. بنابراین فقط با تخمین های آماری می توان حدس زد که بر پایه مبتلایان آزمایش شده، تعداد واقعی بیماران چه تعدادی است. به عنوان مثال، در ایالات متحده، شواهد موجود حاکی است که تعداد واقعی افراد آلوده به ویروس کرونا حدود ده برابر تعداد مبتلایان گزارش شده است.
2- آزمایش های تشخیص ابتلا به ویروس کرونا دقیق نیستند و خطای متقارنی ندارند. چرا که نتایج منفی غلط کیت های تست کرونا بیش از نتایج مثبت اشتباه است. به این معنی که آنها بیشتر تمایل دارند افراد را به هنگام بیماری، سلامت نشان دهند. بعضی تحقیقات نشان می دهد که میزان نتایج منفی غلط تست ها 30 درصد بیشتر از نتایج مثبت اشتباه است. پس تخمین ها برای برآورد تعداد واقعی بیماران را باید دست بالاتر گرفت.
3- تعداد تست های صورت گرفته با تعداد افراد آزمایش شده برابر نیست. از آنجا که نتایج آزمایش ها دقیق نیست بعضی از افراد حداقل دو بار آزمایش می شوند. این بدان معناست که سهم جمعیت آزمایش شده در مقایسه با تعداد افراد آلوده به ویروس کرونا بسیار کمتر است.
4- اعداد قابل تطبیق با یکدیگر نیستند. چون گاهی اوقات، افراد هفته ها پس از بستری در بیمارستان می میرند و یک هفته یا بیشتر پس از دریافت نتیجه مثبت آزمایش در بیمارستان بستری می شوند. بنابراین نباید انتظار داشت که شیب منحنی تعداد مرگ و میرها بلافاصله پس از مسطح شدن منحنی تعداد مبتلایان به صفر برسد. دلیل روشن این تأخیر این است که دوره بهبودی بیماران طولانی تر از مرگ آنها فرا می رسد و میزان مرگ و میر با گذشت زمان بیشتری کاهش می یابد.
5- کاهش تعداد افراد بستری شده به معنای بهبود اوضاع نیست. اخیراً مقامات نظام بهداشت و درمان بعضی کشورها کوشش نموده اند تا برای کاهش فشار کاری و حفظ کارآیی بالاتر بیمارستان ها و بخش مراقبت های ویژه، صدور دستور بستری بیماران را با وسواس و دقت بیشتری صادر نمایند.
6- مرگ و میرها بلافاصله یا منظم گزارش نمی گردد. دلایل مختلف عملیاتی مانند تشکیل پرونده و اطلاع رسانی به خویشاوندان ثبت یک مرگ را نهایی می نماید. شاید دلیل این که چرا بیشترین مرگ و میرها روزهای سه شنبه گزارش می گردد، همین امر باشد. بنابراین از آمار خوب آخر هفته ها هیجان زده نشوید چون شاید آغاز هفته ناامیدنماینده ای در پیش باشد.
7- بسیاری از کشورها مرگ و میر حادث شده در خارج از بیمارستان ها را گزارش نمی نمایند. چون گاهی بیمارانی که در خانه، زندان، آسایشگاه های محل مراقبت بیماران خاص و سالمندان دقیق شمرده نمی شوند. مثلا هنگامی که فرانسه آغاز به گزارش تلفات اتفاق افتاده در خانه های سالمندان کرد، تعداد مرگ و میر ناشی از بیماری کووید 19 حدود 40 درصد افزایش یافت. در بلژیک هم که با دقت بالایی مرگ و میرهای حادث شده در خانه های سالمندان را گزارش می نماید، 40 درصد تلفات ویروس کرونا در خارج از بیمارستان ها رخ می دهد.
8- کشورها خط مشی یکسانی در مشخص علت مرگ و میر بیماران مبتلا به کووید 19 ندارند. بعضی از آنها تصور می نمایند که نباید یک آزمایش تشخیص کرونا را برای مشخص علت فوت یک بیمار هدر نمایند. بنابراین پزشکان ممکن است، بیماری کووید 19 را به عنوان یکی از فرضیه های فوت بیمار آنالیز ننمایند. به خصوص اگر بیمار جانباخته دارای سابقه بیماری بوده باشد، این اتفاق رایج تر است. این رویکرد ممکن است تأثیر بسیار زیادی بر روی دقت و قابلیت مقایسه داده ها بگذارد و شرایط واقعی امکانات توانبخشی در خارج از بیمارستان ها از جمله خانه های سالمندان به درستی بازگو نکند.
9- مسئولان دولتی ممکن است انگیزه های متفاوتی برای مخفی کردن موارد ابتلا به ویروس کرونا داشته باشند. به همین دلیل است که آمار منتشر شده بعضی دولت ها در حال حاضر تحت نظارت و آنالیز های موشکافانه متخصصان قرار گرفته است.
10- آنچه در یک کشور یا شهر اتفاق می افتد و یا آن چیزی که به عنوان میانگین اعلام می گردد، قابل تعمیمم به همه جا نیست. بعضی مطالعات اولیه و کوچک نشان می دهد که نرخ مرگ و میر ناشی از بیماری کووید 19 حدود 1 درصد جمعیت آلوده به ویروس کروناست. اما این بدان معنا نیست که این نسبت در ایالات متحده آمریکا یا در شهر نیویورک نیز صدق کند. مناطق خاصی به دلیل ضعف سیستم بهداشت و درمان و بالا بودن شمار مبتلایان می توانند شاهد نرخ مرگ و میر بالاتری باشند.
البته اشتباه نکنید؛ نتیجه موارد ذکر شده به این معنا نیست که مشاهده اطلاعات رسمی اتلاف وقت است چون اعداد می توانند ما را نسبت به آن چه که در حال رخ دادن است، مطلع نمایند ولی به شرطی که نقص های آنها را تشخیص دهیم.، یورونیوز