ثبت آثار ارزشمند گذشته، هنر ایرانیان را تثبیت می کند
به گزارش وبلاگ انجمن ها، خبرنگاران/خراسان رضوی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: ثبت آثار ارزشمندی چون نسخه خطی منشآت خواجه اختیار منشی گنابادی، هنر ایرانیان را تثبیت می کند.
ابوالفضل مکرمی فر عصر دیروز، 24 مهر ماه، در مراسم رونمایی از نسخه خطی منشآت به خط خواجه اختیار منشی گنابادی در خصوص گفت: آثاری که تا به امروز در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید، حدودا 34 هزار اثر است. همچنین آثاری که پیش بینی می شود آن را در اختیار داریم، حدودا یک میلیون و 200 هزار اثر است؛ از این مقدار 200 هزار اثر تپه و محوطه تاریخی محسوب می شود.
وی ادامه داد: آثاری که از سال 1304 تا کنون در خراسان رضوی به ثبت رسیده ، حدودا برابر 1650 اثر است . طی تلاش های اجرا شده در 2 سال اخیر، برای جبران این کمبودها، پرونده 705 اثر تکمیل و به کشور ارسال شده و 200 اثر نیز در حال ارسال است؛ بنابراین ثبت 905 اثر در دستور کار قرار گرفته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی بیان کرد: ثبت 151 اثر نیز ابلاغ شده و باقی آن نیز در حال ابلاغ است. از این تعداد، حدودا 95 اثر تپه و محوطه های تاریخی مهم استان است که ثبت آن باعث خواهد شد تا از گزند تخریب در امان بماند.
مکرمی فر بیان نمود: اثری که در ردیف یک آثار ملی کشور حضور دارد، چهارطاقی بازه هور از خراسان رضوی است؛ از میان 6.5 میلیون نفر جمعیت استان خراسان رضوی، کمتر کسی است که از این اثر بازدید کرده باشد؛ در صورتی که دو باستان شناس فرانسوی از این اثر بازدید داشته اند؛ این اثر محور بسیار ارزشمندی است که سال گذشته نیز کاوش های باستان شناسی در آنجا انجام گرفت که باعث شد آثار بسیار ارزشمند و نفیس معماری یافت شوند.
وی افزود: ارزش ثبت این آثار عمدتا برای زنده کردن هویت آن و پیوند نسل امروز با آن است چرا که نسل امروز با تاریخ گذشته خود غریبه بوده و فاصله زیادی با آن داشته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی اظهار کرد: رقعات خواجه نجم الدین گنابادی عرفانی و عمدتا در وصف مناجات و ستایش خداوند تعالی بود و از نوشته های عرفانی جامی، شبستری و گلشن راز تبعیت می کرده است.
مکرمی فر گفت: در گذشته آثار بسیار زیادی بوده که مطرح نشده و مورد توجه قرار نگرفته است. خاوران نامه ابن حسام خوسفی نیز یکی از همین آثار است؛ در این گونه آثار بیشتر به محتوا، کیفیت و عمق مطالب پرداخته می شده است. این کتاب دلاوری ها و جنگ های حضرت علی(ع) را به شعر درآورده است.
وی ادامه داد: برخی از کشورها، هنرها و رسم و رسومات ایران را به نام خود ثبت کرده اند؛ به طور مثال مراسم نوروز که با 12 کشور به با موضوع ایران ثبت جهانی رسید، از کشور ایران برگرفته شده اما خوشنویسی این چنین نیست و تنها متعلق به ایران است. علاوه بر اهمیت محتوای آثار، خط و نوع آن نیز تاثیر بسیار زیادی بر مخاطب خواهد گذاشت؛ نوشتن خط با قلم و دوات نشان دهنده غنی بودن محتوای ادبیات ماست. خط نه تنها روی کاغذ بلکه در معماری ما نیز درخشان است.
مکرمی فر بیان نمود: مساجد و بناهای زیادی است که معماری آن شامل خطوط ماندگاری است. متاسفانه هیچگاه به داشته های بیشمار پیرامون خود توجهی نداشته ایم.
وی افزود: ما آمادگی پذیرش اثرهایی که واجد ارزش های فرهنگی و تاریخی است را داریم و پس از ثبت، آن را در مخزن موزه خراسان نگهداری و برای آیندگان حفظ می کنیم؛ امیدواریم بتوانیم این امانتی های ارزشمند را با شناسنامه به نسل آینده برسانیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا