استراتفور: ایران از برجام عبرت گرفت تا درباره برنامه موشکی امتیاز ندهد
به گزارش وبلاگ انجمن ها، یک اندیشکده آمریکایی تأکید کرد ایران برخلاف توافق هسته ای که امتیاز داد، هرگز از خط قرمز های برنامه موشکی اش عقب نشینی نخواهد کرد.
به گزارش گروه سیاسی وبلاگ انجمن ها، اندیشکده استراتفور، مؤسسه تحقیقات استراتژیک است که به برخی نهادهای امنیتی و سیاسی آمریکا از جمله آژانس اطلاعات دفاعی خدمات می دهد و به مؤسسه پیش بینی و آینده پژوهی معروف است.
استراتفور اخیراً در گزارشی تحلیلی نوشت: درک ایران از تهدیداتی که با آنها روبه رو است، این کشور را به سوی توسعه موشک های بالستیک و کروز سوق می دهد. جنگ عراق نشان داد که گزینه های ایران چقدر محدود است. ایران در آن جنگ نمی توانست به موشک ها و حملات هوایی صدام پاسخ دهد.
تجربه جنگ عراق، ارزش راهبردی استفاده از موشک برای درهم شکستن اعتماد به نفس دشمن و بالا بردن هزینه اقتصادی حمله به ایران را به تهران آموخت. از آن زمان ایران به دنبال ایجاد زرادخانه ای از موشک های بالستیک پیشرفته و متنوع بوده است. اقدامات ایران در زمینه پژوهش و توسعه موشکی بر بهبود قابلیت اطمینان، دقت و کارایی سیستم های موشکی متمرکز است تا سودمندی تاکتیکی این سیستم ها را افزایش بدهد. تمرکز ایران بر موشک های بالستیک با هدف راهبردی ایجاد بازدارندگی در دشمنانش از ورود به جنگ با جمهوری اسلامی ایران انجام شد.
از لحاظ تاکتیکی، موشک های اولیه به دلیل دقت کم و نقطه زن نبودن، در میادین جنگی مزیت چندانی نداشتند. به همین دلیل و به ویژه پس از جنگ افغانستان و عراق که ایالات متحده را تا آستانه مرزهای ایران کشاند، جمهوری اسلامی به جای افزایش برد موشک هایش فراتر از خاورمیانه، تلاش کرد ضریب اطمینان، دقت و قابلیت استفاده علیه اهداف تاکتیکی را در موشک هایش ارتقاء دهد. زمانی که جورج بوش پسر، رئیس جمهوری اسبق آمریکا در سال 2002 میلادی، ایران را محور شرارت نامید، ایران دانست که همراه نیابتی هایش به زودی درگیر جنگ های بیشتری در خاورمیانه خواهند شد. همین انگیزه ای شد برای ایران تا بر ساخت موشک های کوتاه و میان برد اما دقیق تر متمرکز شود.
گرچه ایران تا به امروز موشک های بالستیکی با برد بیش از 2 هزار کیلومتر را رونمایی یا آزمایش نکرده، اما ایالات متحده نگران است که مبادا برنامه فضایی ایران پوششی باشد برای پژوهش در زمینه فناوری دوگانه ای که قابلیت تبدیل شدن به موشک بالستیک قاره پیما را داشته باشد. موشک هایی که بردشان بتواند به خاک ایالات متحده برسد و ایران را در ردیف کشورهای معدود دارنده چنین سلاح هایی ارتقا دهد.
حملات دو سال گذشته نشان می دهد که گرچه موشک های ایران دقیق تر شده اند اما فعالیت ایران در زمینه افزایش دقت موشک ها همچنان ادامه دارد. پژوهش های موشکی اخیر ایران به تولید موشک های کروز انجامیده است. ایران هر ساله در دهه فجر، سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران، از موشک های جدیدی رونمایی می کند. ایران نه تنها موشک هایش را در اختیار نیروهای نیابتی اش در منطقه قرار می دهد بلکه آنها را برای مقاصد راهبردی نیز مورد استفاده قرار می دهد و حتی مستقیماً از سرزمین های خودش از آنها علیه اهداف گروه های (تروریستی) در کردستان عراق، آمریکایی ها و داعش نیز استفاده می کند.
درک ایران از تهدیدهای خاورمیانه تغییر نکرده است. خروج دونالد ترامپ، از برجام به ایران نشان داد که حتی در صورت امضای توافقی تازه، هیچ چیز نمی تواند دولت بعدی آمریکا را از نقض توافق بازدارد. بنابراین ایران همچنان خود را ناچار از ادامه برنامه موشکی می بیند. علاوه بر این، سوریه، عراق، افغانستان و داعش همچنان منبع تهدید هستند. در صورتی که ایران درباره برنامه موشکی اش توافقی با غرب امضاء کند، موضع گیری های خصمانه عربستان و امارات تعدیل نخواهند شد.
در حقیقت، این دو کشور توافق تازه را محدودیتی برای راهبرد منطقه ای ایران و فرصتی برای نفوذافکنی خودشان تلقی خواهند کرد. کوتاه سخن این که، ایران برخلاف تمایلش برای امتیازدهی در زمینه برنامه هسته ای، با به یاد داشتن تهدیدات گفته شده، هرگز از خط قرمزهای برنامه موشکی اش گامی عقب نشینی نخواهد کرد.
منبع: خبرگزاری دانشجو